Nikada ne biste pogrešili izborom destinacije Berlin – nesvakidašnji potencijal dvostrane lepote grada koji ne ostavlja ravnodušnim ni jednog posetioca. Atrakcije grada predstavljaju korak dalje od atrakcija svetskih metropola, jer to su dva grada spojena u jednom.

Berlin

Najbolje putovanje Berlin 2017

Berlin je jedan od najmlađih evropskih gradova, koji je osnovan u 12. veku. Grad se sastojao od dva naselja, Berlina i Kulna, na obe strane reke Špreje, u današnjoj varoši Mite (Mitte – sredina). Nihovo jedinstvo trajalo je oko 400 godina, sve dok se Kuln i Berlin nisu ujedinili pod imenom Berlin 1709, uključujući i prigradska naselja Fridrihsverder, Dorotenštad i Fridrihštad.

Brandeburška kapija – simbol jedinstva Nemačke. Izgledom liči na Akropolj, po čijem je uzoru i građena i da sa obe strane ima 6 dorskih stubova koji drže 11 metara dugu gredu koja deli kapiju na 5 prolaza. Na samom vrhu kapije se nalaze dvokolice koje su tu naknadno postavljenei i uperene ka istoku, gde je i centar grada.

Brandenburška kapija

Berlin putovanje 2017

Nezaobilazna destinacija za posetioce je priča o Zidu. Svrha zida je bila onemogućiti beg stanovnika iz realsocijalističke Istočne u Zapadnu Nemačku. Tokom njegovog postojanja bilo je 5.000 uspešnih prebega u Zapadni Berlin. Počeo se graditi 1961. godine i više je puta nadograđivan. Bio je oličenje Hladnog rata. Podignut je za jednu noć! Izgradnja, održavanje i nadziranje zida i širokog „pojasa smrti“ uz njega – građevine koja je u završnoj fazi bila dugačka oko 160 km – bilo je vrlo skupo, te je predstavljalo znatan teret za istočnonjemačku ekonomiju. Otvoren je za neometan promet 1989., a potom je srušen. Ujedno je pad zida označio početak ubrzanog sjedinjenja Nemačke.

Berlinski zid

Berlin Berlinski zid 2017

Danas mnogi njegovi manji delovi su prodati kao suveniri ili poklonjeni, dok suveliki segmenti izmrvljeni i iskorišćeni za izgradnju autoputeva širom Nemačke. Da li ste znali da njegovi delovi koji su prodati ili donirani muzejima, danas su raštrkani širom sveta i mogu se naći na najneverovatnijim mestima? Jedan deo Berlinskog zida, dužine tri metra, našao se, na primer, u Las Vegasu, i to u muškom toaletu Main Street Station Casino, Brewery and Hotel-a. On je zaštićen staklom, a žene mogu da ga vide na zahtev, uz pratnju hotelskog obezbeđenja.

Na zapadu grada nalazi se grandiozni Šarlotenburg zamak u kome se može videti način života nekada vladajuće Pruske vlastele. Mnogi turisti i lokalno stanovništvo leti prave piknike u velikom parku ispred zamka.

Šarlotenburg zamak

Putovanje Berlin 2017

Palata koja će svakog posetioca očarati, Potsdam podseća na burnu istoriju Nemačke. Okružena je prostranim parkovima. U okolini palate se nalaze mnogobrojne statue, fontane i jedinstveni primeri flore. U centralnom delu ovog kompleksa se nalazi „Holländisches Viertel“ (Holandska četvrt) i tradicionalna ruska kolonija „Alexandrowa“.

Berlin ili „grad za slobodne“ kako ga zovu, jedan je od najboljih gradova za provod u Evropi. U zabačenim napuštenim zgradama bivših fabrika počeli su da niču klubovi u kojima je nastala tehno scena i osvojila prvo Veliku Britaniju, a zatim i ceo svet. Današnje žurke se dešavaju na neobičnim mestima, u vozovima podzemne železnice, u raznim napuštenim prostorima i foajeima zgrada sve dok se ne pojavi policija.

Potsdam Berlin

Berlin 2017

Berlin – grad koji je preživeo brojna stradanja, danas je sedište svih važnijih nemačkih institucija i velikih korporacija. VOLE ga tinejdžeri, skejteri, umetnici, ali i biznismeni! Zašto ne biste i Vi?