Uskrs je najveći i najvažniji hrišćanski praznik, radujte se takvom dogadjaju, koji okuplja porodice i slavite Isusov povratak u život. Nezamislivo je ne otputovati porodično ili u sklopu voljenih osoba svake godine i biti deo prelepe Uskršnje atmosfere. Zato je Halo travel i ove godine tu za Vas, da dočaramo na najbolji način zamisao Uskrsa.

Uskrsu Beču

Beč Uskrs 2018

1. Početni razlog sa Halo travel-om je Katedrala sv. Martina. Najznačajnija i najveća katedrala u Bratislavi nalazi se ispod bratislavske tvrđave u centru Rudnajovog trga, a s nje se prostire divan pogled. Njene visoke kule deluju fascinantno, a gradnja ove katedrale počela je krajem 13. veka na mestu starog rimskog zamka i starog groblja. Završena je 1452.godine. Ovaj gotički hram služio je krunisanju kraljeva, a najznačajniji vladari koji su tu krunisani su Maksimilijan (1563), Leopold I (1655), Jozef I (1655) i Marija Terezija (1741).

Katedrala sv. Martina

Uskrs u Bratislavi Uskršnje putovanje

2. Grasalkovićeva palata (slovački: “Grasalkovičov palác) je u Bratislavi i mesto za odmor predsednika Slovačke. Palata je impresivno rokoko/kasni barok zdanje sa francuskim vrtom. Izgrađena je 1760. godine za Antuna Grasalkovića. Glavne odlike palate su uređene sobe i impresivni stubovi. Nakon rekonstrukcije, 1996. palata je postala rezidencija slovačkih predsednika. Nekadašnji ogromni vrtovi sada su javni parkovi s kipom Jana Nepomuka. Palata je postala središte baroknog muzičkog života u Bratislavi. Joseph Haydn je svoje brojne premijere održavao baš u Grasalkovićeoj palati. Razlog je to što je grof Grasalković imao svoj orkestar.

Grasalkovićeva palata

Uskrs u Bratislavi

3. Nezaobilazna i neodoljiva destinacija nastavlja se sutradan plovidbom ka Beču, u trajanju od 90 minuta. Jedinstven doživljaj slovačko – austrijskih pejzaža sa Dunava. Hofburg je kompleks carskih rezidencija u centru Beča, zapravo je to pravi carski grad, sa brojnim palatama, trgovima i parkovima za smeštaj i rad carskog dvora i njegovih službenika. Jedan deo Hofburga – Neue Burg i danas služi kao rezidencija predsednika Republike Austrije, a veći deo je pretvoren u muzeje i prostore javne namene (kongresi, ceremonije, priredbe).

Hofburg palata

Uskršnje putovanje Beč

4. Belvedere je naziv za kompleks baroknih palata u Beču, podignutih za austrijskog princa Eugena Savojskog. Nalazi se jugoistočno od starog gradskog središta. Palate Gornji Belvedere i Donji Belvedere, uz pripadajući park, predstavljaju jedan od nalepših baroknih ansambla na svetu. Danas je kompleks Belvedere pretvoren u muzej.

Dok je spoljašnost ovog objekta dosta skromna, njegova lepota je skrivena unutar objekta, gde postoje zaista zanimljive prostorije. Prva koju bi trebalo istaći je Mramorna dvorana (Marmorsaal), čija je uloga da osvedoči moć i bogatstvo onog ko živi u njoj. Princ Eugen je nju koristio za stanovanje. Čuvenu fresku na kupoli u ovoj prostoriji oslikao je Martin Altomonte. Ona treba da predstavi princa Eugena kao Apolona, boga lepote i umetnosti, a neki tumače i kao spasitelja Hrišćanstva od Turaka u daljem osvajanju zapada Evrope. Treba istaći i Grotesknu dvoranu (Groteskensaal). Njeni zidovi su oslikani na sličan način kao i rimske antičke kuće.

Palata u Beču

Belvedere Beč Uskršnje putovanje

Sutradan sledi vožnja do Melka (85km), jednog od najvećih stožera austrijskog duhovnog i kulturnog identiteta, koji se nalazi u Wachau dolini, koja je zbog svojih izuzetnih lepota prirode i kulturne zaostavštine, deo svetske kulturne bastine i pod zaštitom UNESCO-a. Dominantno mesto je barokni benediktanski manastir, vrhunac barokne umetnosti Austrije. Nastavak vožnje do Durštajna (28km), predivane barokne varoši na obali Dunava, gde je 1192. godine bio zarobljen Ričard „Lavlje srce“.
5. Četvrti dan je posvećen poseti najvećem dvorcu u Austriji Schönbrunn i ujedno najposećenijem kulturno-turističko odredištu Beča, sa oko dva i po miliona posetilaca godišnje. Zajedno sa parkom prostire se na oko 160 ha, a od 1996. godine je deo UNESCO-ove Svetske baštine. Jedna od glavnih atrakcija parka je Zoološki vrt Schönbrunn na površini od 16 ha, najstariji zoološki vrt na svetu, osnovan 1752. godine.

Zamak u Beču

Uskrs u Beču Šenbrun

5. Četvrti dan je posvećen poseti najvećem dvorcu u Austriji Schönbrunn i ujedno najposećenijem kulturno-turističko odredištu Beča, sa oko dva i po miliona posetilaca godišnje. Zajedno sa parkom prostire se na oko 160 ha, a od 1996. godine je deo UNESCO-ove Svetske baštine. Jedna od glavnih atrakcija parka je Zoološki vrt Schönbrunn na površini od 16 ha, najstariji zoološki vrt na svetu, osnovan 1752. godine.

Beč noću

Uskrs u Beču

Da li su Vam ove destinacije već pred očima? Detaljno su ostale u sećanju, jer je svaki detalj fascinantan, zar ne? Preporučujemo i da ih doživite, jer sa Halo travel-om je to uvek moguće.